امکانات تلویزیون + آموزشتلویزیون

فناوری FreeSync چیست؟

فناوری FreeSync چیست؟

آیا تاکنون برایتان پیش آمده است که هنگام بازی، تصاویر صفحه نمایش تلویزیونتان به هم بخورد؟ معمولا در برخی مواقع هنگامی که از تلویزیون برای بازی استفاده می کنیم ممکن است با این مشکل روبرو شویم که تصاویر آنگونه که باید نمایش داده نمی شوند. این موضوع به ویژه برای گیمیر ها بسیار آزار دهنده خواهد بود. در این مقاله قصد داریم درباره ی مشکل screen tearing و را ه حل آن توسط FreeSync سخن بگوییم، با ما همراه باشید.

what-is-freesync-technology

screen tearing چیست؟

screen tearing همان به هم خوردگی تصاویر صفحه ‌نمایش است. اگر  فریم ریت بازی یا هر محتوای دیگری با رفرش ریت نمایشگر سازگاری نداشته باشند باعث می شود که این مشکل ایجاد شود، این مشکل به حدی جدی است که حتی تشخیص تصاویری که پخش می شوند به شدت سخت می شود به گونه ای که حتی در برخی مواقع تصاویر غیر قابل تشخیص می شوند. این موضوع برای کسانیکه در تلویزیون بازی می کنند و با این مشکل روبرو می شوند بسیار آزار دهنده می باشد.

یکی از مشکلات سنتی در سخت افزارهای مدرن و بازی های جدید، ناسازگاری فرکانس و سرعت پاسخ به فرکانس (Respond Time) یا (Refresh Rate) بین مانیتور ها و GPU بوده است.

برای حل کردن این مشکل باید از قابلیت و کارایی FreeSync استفاده نماییم. AMD برای پاسخ به این فناوری، تکنولوژی اختصاصی خود با نام FreeSync را معرفی کرده است. FreeSync مانند G-Sync برای راه اندازی نیازمند چند پارامتر اولیه مانند مانیتور یا نمایشگری با پشتیبانی از این فناوری، درایور کارت گرافیک با پوشش FreeSync و کارت گرافیکی است که آن را فعال نماید. AMD FreeSync یک تکنیک اختصاصی با نام LFC است که عمده فعالیت آن در لحظه انجام بازی هایی است که در 30 فریم در ثانیه و یا کمتر رندر گردد.

ممکن است اینطور تصور کنید که مشکی به هم خوردگی تصویر یا screen tearing فقط زمانی ایجاد می شود که نرخ رفرش ریت بازی کمتر از نرخ رفرش ریت نمایشگر باشد، در صورتیکه اینطور نیست اگر نرخ رفرش ریت بازی از نرخ آن در تلویزیون بیشتر هم باشد باعث می شود که این مشکل ایجاد شود. به همین دلیل برای داشتن بهترین نتیجه باید این دو نرخ رفرش ریت با هم همسان باشند. تلویزیون زمانی تصاویر با کیفیت و بدون screen tearing نمایش می دهد که نرخ رفرش ریت آن با نرخ فریم ریت کارت گرافیک همگام و هماهنگ شود.

 

what-is-freesync-technology

ریفرش‌ ریت Refresh Rate چیست؟

Refresh-Rate نرخ به‌روزرسانی با واحد «بار بر ثانیه» یا هرتز (Hz) بیان می ‌شود و به معنای تعداد دفعات به‌ روز رسانی تصویر توسط صفحه نمایشگر در هر ثانیه است و نباید با فریم ‌ریت اشتباه گرفته شود. برای مثال تلویزیونی را در نظر بگیرید که ریفرش‌ ریت آن برابر با ۶۰ هرتز است. چنین تلویزیونی قادر است در هر ثانیه ۶۰ بار تصویر نمایش داده ‌شده روی صفحه‌ی خود را به‌ روز رسانی کند. حال اگر محتوایی با فریم‌ریت ۳۰fps را روی چنین تلویزیونی پخش کنید، نمایشگر هر فریم را ۲ بار نشان می‌دهد تا فریم بعدی برای نمایش آماده شود. به‌صورت مشابه، اگر بازی یا ویدئوی پخش‌شده ۱۲۰ فریم بر ثانیه باشد، نمایشگر ۶۰ هرتز تنها قادر است نیمی از فریم‌های دریافتی را به نمایش بگذارد.

what-is-freesync-technology

فناوری FreeSync چیست و چه کاربردی در تلویزیون دارد؟

فناوری FreeSync باعث می شود که صفحه نمایشگر ها رفرش ریت پویا داشته باشند این فناوری همچنین با عنوان نرخ تجدید متغییر یا VRR نیز شناخته شده است. FreeSync در تلویزیون‌ها از سال 2018  آغاز به فعالیت کرده است. پیشتر گفتیم زمانی مشکل screen tearing ایجاد می شود که ریت بازی با نمایشگر همخوانی نداشته باشد، فناوری FreeSync چون دارای رفرش ریت پویا می باشد، نرخ رفرش ریت را با فریم مورد نظر نمایشگر تلویزیون هماهنگ می کند. نرخ رفرش ریت FreeSync می تواند تا حدی افزایش یابد که با نرخ رفرش ریت نمایشگر تلویزیون شما هماهنگ شود. به گونه ای که از نرخ رفرش ریت نمایشگر نه بیشتر و نه کمتر باشد و در نتیجه باعث می شود که مشکل به هم خوردگی تصاویر صفحه ‌نمایش رفع گردد. فناوری FreeSync حداقل و حداکثر نرخ رفرش ریت را با فریم ریت کارت گرافیک AMD Radeon سیستم همگام‌ سازی کنید. پیشنهاد میکنیم برای مشاهده انواع قیمت تی وی در سایت دبی کوچولو روی لینک مشخص شده کلیک کنید.

what-is-freesync-technology

فریم‌ ریت چیست؟

فریم‌ ریت Frame-Rate نرخ فریم، بسته به موضوع کاربرد آن می‌تواند معانی متفاوتی داشته باشد. برای مثال، هنگام اشاره به فایل‌های ویدئویی، فریم‌ ریت به معنی تعداد فریم‌ها یا تصاویری است که فایل ویدئویی در یک ثانیه از خود جای داده است. بیشتر فیلم‌های امروزی بین ۲۴ تا ۳۰ فریم بر ثانیه (fps) هستند؛ درحالی‌که فریم‌ریت‌های ۵۰ و ۶۰ معمولا مختص پخش زنده‌ ورزشی می باشد و در دنیای سینما کمتر استفاده می‌شود.

اصطلاح فریم‌ ریت هنگام اشاره به بازی‌های ویدئویی معنای تقریبا مشابهی با فریم‌ریت فایل‌های ویدئویی دارد. یکی از تفاوت‌های نرخ فریم بازی و ویدئو، متغیر بودن فریم‌ ریت بازی‌های کامپیوتری است. اگرچه هم در دنیای ویدئو می‌توان فایل‌ هایی با فریم‌ ریت متغیر پیدا کرد و هم در دنیای بازی‌ های کامپیوتری می‌توان فریم‌ ریت را ثابت نگه داشت (معمولا روی ۳۰ یا ۶۰)؛ اما در بیشتر موارد فریم ‌ریت فایل‌ های ویدئویی ثابت و فریم‌ ریت بازی‌ های ویدئویی متغیر است. همچنین از آنجایی که فریم ‌ریت بازی‌ های ویدئویی وابسته به قدرت پردازشی سیستم است، از آن به‌عنوان معیاری برای بنچمارک سخت‌ افزار استفاده می ‌شود.

what-is-freesync-technology

فناوری FreeSync چگونه عمل می کند؟

همه نسخه‌های FreeSync بر اساس پروتکل Adaptive Sync VESA تنظیم شده اند، بنابراین می‌تواند از طریق DisplayPort و درگاه‌های HDMI کارایی خود را نشان دهد. نرخ رفرش ریت بیشتر نمایشگر های تلویزیون، 60 هرتز در هر ثانیه می باشد. این نرخ برای بیشتر تلویزیون ها است اما ممکن است شما تلویزیونی داشته باشید که نرخ رفرش ریت آن شاید 75، 120، 144 یا حتی 240 هرتز باشد. در اینصورت زمانی تصاویر را با بهترین کیفیت دریافت می کنید که این دو نرخ با هم یکسان باشند.

فرض کنید نرخ رفرش ریت تلویزیون شما 40 یا 75 هرتز است اما در حال انجام بازی ای هستید که نرخ رفرش ریت آن به 144 یا 240 هرتز در هر ثانیه می رسد به همین دلیل طبیعی است که با مشکل به هم خوردگی تصایر رو برو باشید.

فناوری FreeSync برای حل این مشکل از AMD استفاده می کند و مقیاس رفرش ریت مانیتور را کاهش یا افزایش می دهد. باید گفت که این قابلیت نمی تواند نرخ رفرش ریت بازی را تغییر دهد بلکه این نرخ را متناسب با بازی در تلویزیون کم یا زیاد می کند تا با نرخ رفرش در بازی هماهنگ شود و مشکل به هم خوردگی تصاویر از بین برود. تلویزیون شما با داشتن قابلیت FreeSync دیگر دچار مشکل screen tearing نمی شود.

what-is-freesync-technology

عملکرد فناوری FreeSync چگونه است؟

برای فعال کردن فناوری FreeSync، کارت گرافیک AMD یا APU مورد نیاز است علاوه بر آن باید مانیتور یا تلویزیون با VESA’s Adaptive-Sync سازگار باشد. AMD از سال 2015 از فناوری FreeSync پشتیبانی می کند. کارایی این فناوری در تلویزیون‌ها همانطور که قبلا گفتیم این است که نرخ رفرش ریت را تغییر ‌دهد. این فناوری به تلویزیون کمک می‌کند که هر بار میزان فریم را به طور فعال تنظیم ‌کند. با انجام این تنظیم توسط این فناوری دیگر به هنگام پخش یا نشان دادن بازی شاهد بهم خوردگی و یا پارگی تصویر یا همان screen tearing نیستیم.

what-is-freesync-technology

فناوری FreeSync در انواع تلویزیون ها

اولین تولید کننده ‌ای که این فناوری را در تلویزیون ها به کار برد، شرکت سامسونگ می باشد که از این فناوری از سال 2018 در تلویزیون هایش استفاده کرد. شرکت ال‌ جی و سونی نیز تلویزیون های خود را از سال 2019 با این تکنولوژی روانه بازار کرده اند. تلویزیون های این شرکت ها به خاطر وجود این قابلیت جز بهترین تلویزیون برای بازی محسوب می شوند. گیمر ها می توانند با داشتن این تلویزیون ها لحظات هیجان انگیزی را تجربه کنند. از ماه مارس سال 2015 شرکت AMD استفاده گسترده از AMD FreeSync را آغاز کرده و در همان سال 40 مانیتور به آن مجهز شدند. AMD در سال 2016 همکاری خود با تولید کنندگان مانیتور از جمله Samsung، Acer و LG را گسترش داد؛ حاصل این همکاری پشتیبانی کنسرسیوم HDMI از AMD FreeSync بود. این تکنیک تا پیش از آن تنها توسط رابط DisplayPort به خوبی پشتیبانی می شد. در سال 2016 نیز رابط DisplayPort در نسخه 1.3 از FreeSync پشتیبانی کرد. پیشنهاد میکنیم جهت خرید تلویزیون سونی و اطلاع از قیمت تلویزیون ال جی در سایت دبی کوچولو بر روی لینک درج شده کلیک کرده و انواع مدل ها را به همراه قیمت مشاهده نمایید.

what-is-freesync-technology

مزایا و معایب فناوری FreeSync چیست؟

یکی از مزیت های فناوری فری‌ سینک مربوط به نحوه ارتباط آن است. برای استفاده از این تکنولوژی کاربر می تواند از درگاه های مختلفی استفاده کند.

مزیت اصلی فناوری FreeSync عدم نیاز به پرداخت حق امتیاز و همچنین هزینه بسیار کم استفاده از آن است. این موضوع باعث شده است مانیتورهای ارزان قیمت (قیمتی در محدوده 130 دلار) به این تکنولوژی مجهز شوند. عدم نیاز به حق امتیاز باعث می شود که بسیاری از سازندگان محصولات خود را به فناوری FreeSync مجهز کنند. در حالی که این موضوع می تواند کاربران را خوشحال کند، معایبی نیز برای فناوری فری‌ سینک وجود دارد. نرخ بازسازی تصویر بسیاری از مانیتورهای اقتصادی در محدوده 48 تا 75 هرتز قرار دارند که برای اجرای بازی مناسب نیستند.

کمپانی AMD برای رفع این مشکل ویژگی Low Framerate Compensation را به فناوری فری‌ سینک اضافه کرده است تا مانیتورهای مجهز به نرخ بازسازی تصویر کم نیز عملکرد مناسبی داشته باشند. در صورتی که کارت گرافیک کاربر قادر به تولید 30 فریم در هر ثانیه باشد، LFC آن را دو برابر می کند و مانیتور قادر به نمایش آن به صورت 60 هرتز می شود.

what-is-freesync-technology

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا