DVB چیست؟ انواع گیرنده DVB در تلویزیون

آیا تاکنون اصطلاح DVB را شنیده اید؟ با کاربرد های این اصطلاح و قابلیت های آن آشنا هستید؟ با ما همراه باشید تا در نوشته ای دیگر از دبی کوچولو به سوال هایی نظیر DVB چیست پاسخ دهیم و شما را با انواع گیرنده DVB در تلویزیون های دیجیتال و آنالوگ بیشتر آشنا کنیم.
در گذشته همه ما تجربه این را داشته ایم که برای تنظیم آنتن تلویزیون مجبور باشیم به پشت بام برویم. سال ها قبل با وجود کوچکترین باد، برف و بارانی آنتن تلویزیون به هم می خورد گاهی در وسط برنامه مورد علاقه مان بودیم و یک دفعه به خاطر مشکلات مربوط به آنتن تصویر می پرید و با برفک هایی سیاه و سفید روبرو می شدیم. به نظر من تجربه این موقعیت در آن زمان بدترین حسی بود که هر کسی می توانست آن را با تمام وجودش درک کند.
تاریخچه DVB
پخش دیجیتال ویدیو DVB به عنوان استاندارد برای تلویزیون های دیجیتال در بسیاری از کشورها به کار می رود. پروژه DVB یک کنسرسیوم تحت رهبری صنعت بیش از 270 شرکت پخش تلویزیونی در سراسر جهان بود. استاندارد DVB مزایای زیادی نسبت به استانداردهای آنالوگ قبلی ارائه می دهد و باعث شده است که تلویزیون از لحاظ تکنولوژی پیشرفت کند. پخش دیجیتال ویدیو DVB در حال حاضر یکی از داستان های موفقیت در پخش های مدرن است.
سیستم DVB می تواند از کدینگ H.264 استفاده کند و در اینصورت تصاویر را تا تا 8 برنامه تلویزیونی SD فشرده سازی نماید و جالب این است که می تواند این کار را در همان پهنای باند 8MHz انجام دهد و ارسال کند. با وجود این سیستم و قابلیت این امکان فراهم می شود که برنامههای تلویزیونی قابل ارسال در باندهای UHF و VHF به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
در حال حاضر بسیاری از کشورها از سیستم DVB به عنوان سیستم پخش تلویزیونی استفاده می کنند. ایران هم از جمله این کشور هاست که از این سیستم برای پخش برنامه های تلویزیونی استفاده می کند. سیستم DVB استاندارد شده توسط موسسه ETSI می باشد.
اگر بخواهیم سیستم DVB را با سیستم پخش تلویزیونی زمینی آنالوگ مقایسه کنیم باید بگوییم که DVB-T در مقایسه با آن می تواند تصاویر تلویزیونی را در هنگام حرکت گیرنده که مجهز به Doppler Corrector می باشد، دریافت کند و این موضوع مزیت و برتری این سیستم هم می باشد.
مزیت و برتری های این سیستم زیاد است، اما باید بگوییم که این سیستم در تلویزیون انالوگ برای پخش یک برنامه تلویزیونی SD نیاز به پهنای باند فرکانسی معادل 8MHz می باشد، اما اگر می خواهید تصاویر ارسال شده به روش دیجیتال را توسط تلویزیونهای آنالوگ دریافت کنید باید از دستگاهی به نام DVB-T استفاده نمایید.
گیرنده DVB چیست؟
پخش دیجیتال یا Digital Video Broadcasting را اصطلاحاً DVB میگویند که روش های بسیار متنوعی دارد. برای اینکه برنامه های دیجیتال پخش شوند برنامه ها و سیستم های مختلفی وجود دارد در گذشته از روش سنتی آنالوگ استفاده می شد که امروزه تقریبا کم کاربرد است. امروزه در بسیاری از کشورها از سیستم دی وی بی استفاده می کنند. وقتی در ایران از این سیستم صحبت می شود منظور همان پخش دیجیتال با سیستم DVB-T است. شما ممکن است این قابلیت را با عنوان سیستم DVB-T یا تیونر دیجیتال-آنالوگ یا تیونر DVB-T در مشخصاتی که پشت تلویزیون درج شده است دیده اید.
تیونر DVB-T چیست چه ویژگی ها دارد؟
همانطور که پیشتر گفتیم در گذشته از سیستم پخش تلویزیون دیجیتال زمینی استفاده می شد، اما هر چه زمان می گذرد و پیشرفت های زیادی انجام می شود این سیستم ها نیز به تدریج منسوخ می شوند و دیگر کاربردی ندارند.
امروزه سیستم های جدیدی جایگزین آنها شده اند که سراسر ایران را پوشش می دهند و در ایران به صورت آزمایشی پخش می شوند؛ البته سیستم جدید فقط در ایران کاربرد ندارد بلکه بسیاری از کشور ها هم از این سیستم استفاده می کنند. که تعداد این کشور ها از 30 کشور بیشتر است. استاندارد DVB-T یکی از انواع گیرنده DVB در تلویزیون است که توسط کشورهای اروپایی تصویب شده است و بیشتر کشورهایی که از آن استفاده می کنند نیز در خاورمیانه و اروپا قرار دارند.
کاربران به راحتی می توانند گیرنده های دیجیتال را با قیمت هایی نه چندان زیاد در بازار بخرند و مورد استفاده قرار دهند. در حال حاضر تلویزیون های هوشمند نسل جدید این امکان را دارند که سیستم DVB-T درون آنها تعبیه شده و کاربران دیگر نیازی به تهیه این سیستم به طور جداگانه ندارند.
اگر تلویزیون شما این سیستم را درون خود دارد، بدانید که از کیفیت بالاتری برخوردار است در مقایسه با زمانی که شما باید این سیستم را جداگانه بخرید و استفاده نمایید. همین قابلیت باعث شده است که قیمت تلویزیون دارای DVB-T بالاتر از سایر مدل هایی باشد که این سیستم را ندارند.
هر سیستم و تکنولوژی جدید، زمانی که ارائه می شود رشد می کند و همیشه نسخه های جدیدتری از آن نیز وارد بازار می شود. استاندارد DVB-T نیز از این موضوع مستثنی نیست. نسخه های جدید این سیستم عبارت است از DVB-T2. یکی از بزرگترین تحولات پیش روی برودکست (Broadcasting)، گذر از آنالوگ به دیجیتال است.
قابلیت های DVB-T در تلویزیون
این نسخه جدید 50% پهنای باند بالاتری نسبت به DVB-T دارد. وقتی می گوییم پهنای باند بیشتری دارد به این معناست که می تواند کانال های بیشتر یا با کیفیت تری را دریافت کند و آن ها را نمایش دهد. این نسخه جدید همچنین می تواند کانال های HD را به صورت گسترده پخش کند. امروزه دیگر تقریبا نسخه جدید جایگزین نسخه قدیمی آن یعنی DVB-T شده است.
چگونه تلویزیون هایی که قابلیت DVB-T دارند را تشخیص دهیم؟
تلویزیونهای DVB-T قیمت بالاتری نسبت به سایر مدل هایی که فاقد این سیستم هستند، دارند. اگر می خواهید تلویزیون هایی که این سیستم را دارند تشخیص دهید باید بدانید که اگر تلویزیونی این قابلیت را داشته باشد با یک لوگو یا نوشتهای مثلا: DVB یا DVB-T یا Digital TV یا DVT یا DVB-T MPEG-4 مشخص میشوند. اگر این لوگو را بر روی آن دیدید بدانید که این مشخصه بیانگر دیجیتال بودن تلویزیون است. معمولا نیز این حروف در کنار ورودی آنتن نوشته می شوند.
ویژگی های DVB-T2 -Second Generation Terrestrial
- DVB-T2 نسخه جدیدتر و پیشرفته تری از DVB-T می باشد.
- این نسخه جدید در بسياری از كشور ها، از ارزش طيف فركانسی بسيار بالایی برخوردار است.
- موسسه ETSI که این استاندارد ها را تصویب کرده است. از سپتامبر 2009 استاندارد سازی این نسخه جدید را آغاز نمود. همین موسسه بعد از تحقیقات طولانی نسخه جديد استاندارد DVB-T به نام DVB-T2 را معرفی کرد.
- درست است که این سیستم در سال 2009 استاندارد سازی شده است، اما مراحل تولید تجهیزات و پیاده سازی آن بر روی محصولات از مدت ها قبل آغاز شده بود.
- این نسخه جدید می تواند ظرفيت مالتی پلكس تلويزيون ديجيتال زمينی را افزایش دهد و این موضوع یکی از مهمترین ویژگی های این نسخه جدید می باشد.
- اگر بخواهیم این نسخه جدید را با قدیم آن یعنی با DVB-T، مقايسه کنیم باید بگوییم که اين استاندارد جديد این قابلیت را دارند که اگر با آنتن های موجود استفاده شوند می توانند ظرفيت ارسال را حداقل 30 درصد تا 50 درصد (در برخی از آزمایشات به 50 درصد نیز رسیده است) افزايش دهند.
کابل DVB-DVB-c
کابل DVB-DVB-c در واقع سیستم پخش دیجیتال برنامه ها است با این تفاوت که از کابل استفاده می کند و حرف C نیز مخفف و نشان دهنده کابل می باشد. با وجود این قابلیت این امکان وجود دارد که کاربران بتوانند برنامه های مورد علاقه شان را به صورت فایل تا روز ها و حتی ماه ها پس از نمایش بر روی سرور سرویس دهنده ضبط کنند و هر زمان که دوست داشتند آن ها را بار ها و بار ها نگاه کنند.
این روش به نظر می رسد که از سایر روش ها بهتر می باشد و اینگونه پیش بینی شده است که بتواند حتی به راحتی جایگزین سایر روش ها گردد. همچنین روشهای بی سیم فقط برای وسایل همراه مثل PMP به قول عامه مردم MP4 و موبایل ها باقی بمانند. سیستم های انتقال DVB-C تمام نیازهای آنالوگ و دیجیتال را در نظر می گیرد و برای ارائه بهترین خدمات در این زمینه طراحی شده است. DVB-C2 نسخه ارتقا یافته DVB-C است.
سیستم DVB-DVB-S
روش دی وی بی _ اس یکی دیگر از انواع گیرنده DVB در تلویزیون است که در حال حاضر در دنیا بسیار محبوب و رایج می باشد، اما در ایران سیستم DVB-T رایج می باشد و جایگزین سیستم قبلی شده است و همه شهر های ایران از آن پشتیبانی می کنند، زیرا سیستم DVB-S دو ویژگی دارد که استفاده از آن را محدود می کند، یکی این است که این سیستم نیاز دارد که بر بالای پشت بام دیش نصب شود و دوم این است که نصب این سیستم و دیش کار هر کسی نمی باشد و فقط باید توسط فردی متخصص انجام شود.
DVB- Digital TV چيست؟
- DTV مخفف Digital TV می باشد.
- با وجود نسل جدید تلویزیون ها دیگر نیازی به سیگنال آنالوگ برای ارسال و پخش تصاویر نیست.
- Digital TV را می توان نسل جدید تلویزیون ها دانست.
- اگر بخواهیم تلویزیون های دیجیتال را تعریف کنیم باید بگوییم که تلویزیون هایی دیجیتال هستند که بتوانند گیرنده دیجیتال در خودشان داشته باشند و همچنین این تلویزیون ها بدون نیاز به هیچ دستگاه و تجهیزات اضافه ای می تواند شبکه های دیجیتال را دریافت کند.
- اگر می خواهید بدانید که تلویزیونتان دیجیتال است یا نه باید در میان مشخصات تلویزیون دیجیتال عبارت DVB-T را پیدا کنید.
تلویزیون های دیجیتال با آنالوگ چه تفاوت هایی دارند؟
تلویزیون دیجیتال | DVB-analog tv تلویزیون آنالوگ |
تعداد شبکه های تلویزیونی که ارائه می شوند محدود نیست | در این سیستم تعداد شبکه های تلویزیونی که ارائه می شوند بسیار محدود است |
در تلویزیون دیجیتال سیگنال به صورت فشرده شده و کد شده از طریق آنتن دریافت و در تلویزیون دیجیتال رمزگشایی و نمایش داده می شود | در سیستم آنالوگ، سیگنال های آنالوگ با فرستنده های زمینی، به آنتن تلویزیون ما می رسد |
اطلاعات تبدیل به بیت های صفر و یک می شوند از یک حد بیشتر، 1 هست و از یک حدی کمتر، 0 میشود. به عبارتی مثلا 5 ولت، به عنوان 1 می باشد و تا مثلا 3.3 ولت هم همچنان یک هست و اطلاعات را منتقل میکند | این قابلیت را ندارد |
این تلویزیونها امکان دریافت و پخش هر دو سیستم تصویری (آنالوگ و دیجیتال) را دارد و امروزه این مورد از قابلیتهای دیگری است که در تلویزیون ها به چشم می خورد
| تلویزیونهای ما امکان دریافت سیگنالهای آنالوگ را دارد، لازم است دستگاه مبدل دیجیتال در کنار تلویزیون اضافه شود که سیگنالهای دیجیتال را دریافت کرده و آنها را به دستگاه تلویزیون منتقل نماید |
مسافت نمی تواند خیلی روی آن ها تاثیر بگذارد | فاصله بر تلویزیون های آنالوگ تاثیر گذار است |
صفر و یک ها را میتوان فشرده کرد (مثل فایل MP3 و DVD) بنابراین اطلاعات بیشتری را میتوان به صورت همزمان انتقال داد | این قابلیت را ندارد |
میتوان صدا و تصویری با کیفیت بهتر و همچنین اطلاعات متنی مثل اطلاعات کانال و تله تکست و EPG و … را ارسال کرد | عمدهترین سرویس قابل ارائه بر روی این نوع تلویزیون ها تله تکست می باشد |
تنظیم کانال در تلویزیون دیجیتال خیلی کار سادهای است کافی است فرکانس آن کانال را بدانید | تنظیم کانال ها چندان نیز ساده نمی باشد |
در بسیاری از مواقع با جستجوی اتوماتیک کانالها پیدا میشوند | این قابلیت را ندارد |
برتری تلویزیون دیجیتال نسبت به تلویزیون آنالوگ در این است که یا تصویر نیست یا اگر باشد خبری از برفک و سایه و … نیست. | تصاویر اگر نباشد به صورت برفکی نمایش داده می شود |
اگر سیم آنتن، خود آنتن و جهت آنتن مناسب باشد کانالها با کیفیت خوب ارائه خواهند شد، در غیر اینصورت شاید بعضی کانالها در دسترس نباشند | تنها تجهیز لازم برای دریافت سیگنالهای تلویزیونی، آنتن مناسب و استاندارد است |
در تلویزیون دیجیتال و با استفاده از دی وی بی، سیگنالهای تلویزیونی دیجیتال شده از طریق فرستندههای دیجیتال ارسال میگردد | این قابلیت را ندارد |
دیگر نیازی به خرید مبدل دیجیتال نیست | برای دریافت دیجیتال، به مبدل نیاز است |
تلویزیون های دیجیتال به صورت سرخود به گیرنده دیجیتال DVB-T مجهز شده اند و این امکان را فراهم می کند کاربران با اتصال آنتن به تلویزیون، شبکه های دیجیتال را مشاهده کنند. در این حالت نیازی به خرید گیرنده دیجیتال داخلی نخواهند داشت و تمامی کانال های داخلی با وضوح بالا دریافت می شوند.
چگونه از DVB-T در تلویزیون استفاده کنیم؟
با توجه به اینکه بیشتر تلویزیون ها فقط تیونر Analog دارند برای آن ها باید یک گیرنده یا ریسیور DVB-T تهیه شود. اگر به دنبال بهترین تلویزیون هستید سعی کنید که تلویزیونی بخرید که آن تلویزیون تیونر DVB-T داشته باشند. اینگونه تلویزیون ها را می توانید به راحتی بیابید و هیچ دردسری هم برایتان ندارد. اخیرا تلویزیون هایی وارد بازار شده اند که این قابلیت ها در آن ها وجود دارد. اگر می خواهید مطمئن شوید که تلویزیونتان این قابلیت را دارد در دفترچه تلویزیون به دنبال کلماتی چون Tuner DVB-T و Mpeg-4 AVC H.264 باشید.
اگر تلویزیونی بخرید که این تیونر را در خودشان داشته باشند بهترین کیفیت را می بینید و این گزینه بهتری است از تلویزیونی که شما باید تیونر را جدا گانه بخرید. اگر این تلویزیون ها را گرفتید، دیگر نیازی نیست یک دستگاه اضافی در کنار تلویزیون تهیه کنید و در این حالت باید بدانید که شما علاوه بر تیونر باید ریموت جداگانه ای نیز تهیه کنید و معمولا این دستگاه ها زود خراب می شوند به همین دلیل باید به دنبال تعویض آن ها نیز باشید.
در تلویزیون دیجیتال، تصاویر چگونه نمایش داده می شود؟
کاربران می توانند در تلویزیون دیجیتال، تصاویر تلویزیونی را به شکل بیتهای اطلاعات ببینند. منظور از بیت های اطلاعات “صفر و یک” می باشد مثل کامپیوتر. تصاویر تلویزیونی دیجیتال از طریق فرستنده دیجیتال ارسال می شود. این تصاویری که ارسال می شود باید بر روی تلویزیون نمایش داده شود؛ برای این کار باید دستگاه مبدل وجود داشته باشد. مانند رسیور ماهواره که باید در کنار تلویزیون تهیه شود. در اینصورت می توانیم سیگنالهای دیجیتال را دریافت کنیم و آن ها را به دستگاه تلویزیون منتقل نماییم.
اکنون کانال های دیجیتال در 35 کشور به عنوان استاندارد مورد استفاده پذیرفته شده است و به کار می رود و 60 گیرنده دیجیتال مستقر گیرنده دیجیتال DVB-T موجود می باشند. توانایی بالای این استاندارد در انتقال تصویر و صدا باعث شده است که رضایت بالای کاربران ایجاد شود و در کشورهای مختلف امکان افزایش تعداد شبکه های داخلی فراهم شده است.
سیستم رادیویی در تلویزیون های دیجیتال
یکی از مزیت ها و قابلیت های سیستم دیجیتال، سیستم رادیویی است. تلویزیون های دیجیتال می توانند در کنار کانال های تلویزیونی، شبکه های رادیویی را نیز در اختیار کاربران قرار دهد. اگر می خواهید که شبکه های رادیویی را بیابید باید در هنگام جستجوی شبکه ها، به دنبال لیست شبکه های رادیویی باشید. کاربران می توانند با دکمه prg+ و prg– و عوض کردن کانالها روی مبدل، می توانید شبکه های رادیویی را نیز بشنوید.
چگونه از مزیت های تلویزیون های دیجیتال استفاده کنیم؟
کاربران برای اینکه بتوانند از مزایای تلویزیون های دیجیتال استفاده کنند، باید یک دستگاه مبدل دیجیتال داشته باشند. مزایایی که در بالا به آن اشاره کردیم در حال حاضر در 99% از مدل های تلویزیون در برند های سامسونگ، تلویزیون ال جی، تلویزیون سونی و تلویزیون هایسنس و سایر برند ها وجود دارد. اگر می خواهید از این مزایا استفاده کنید مطمئن شوید که تلویزیونتان این قابلیت را دارد.
مبدل یا ست تاپ باکس چیست؟
به دستگاهی که سیگنال ها را دریافت می کند و آن را بر روی تلویزیون قابل مشاهده می کند، گیرنده سیگنال دیجیتال، مبدل یا ستتاپ باکس می گویند.
مزایای تلویزیون دیجیتال
- در سیستم دیجیتال، استاندارد فشردهسازی انجام می شود به همین دلیل اطلاعات بیشتری قابل انتقال هستند.
- در تلویزیون های دیجیتال پهنای باند، کیفیت صدا و تصویر از سیستم آنالوگ بهتر است.
- با وجود تلویزیون های دیجیتال، صدا و سیما می تواند شبکه های بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهد.
- سیستم دیجیتال، تجربه ای جدید در عرصه تماشای تلویزیون به وجود می آورد.
- تلویزیون دیجیتال شبکه های تلویزیونی بیشتر را ارائه می دهد.
- تلویزیون دیجیتال کیفیت صدا و تصویر را بهبود می دهد.
- تلویزیون دیجیتال تعداد شبکه های بیشتر را ارائه می دهد.
- در تلویزیون دیجیتال کیفیت صدا و تصویر بالاتر از تلویزیون آنالوگ است.
- در تلویزیون دیجیتال ارائه اطلاعات اضافی کنار تصویر وجود دارد.
- در تلویزیون دیجیتال راهنمای الکترونیکی برنامه ها وجود دارد.
- در تلویزیون دیجیتال همراه با تلویزیون، رادیو نیز وجود دارد.
- در تلویزیون دیجیتال خدماتی ویژه نابینایان و ناشنوایان نیز ارائه می شود.
- و …
کلام آخر
در این نوشته فهمیدیم DVB چیست؟ چه کاربرد و مزایایی دارد و با انواع گیرنده DVB در تلویزیون آشنا شدیم و به این نتیجه رسیدیم که ویدئو های دیجیتال توسعه پیدا کرده اند و این ویژگی جدید باعث شده است که قابلیت هایی همچون ضبط ویدئو دیجیتال، ویدیو بر حسب تقاضا و ویدئو 3D برای کاربران در دسترس باشد. در ضمن این ویژگی ها نیاز به پهنای باند بیشتر برای ارائه عملکرد و تجربه مورد نیاز کاربر دارند؛ پس اگر می خواهید از این قابلیت های استفاده کنید پهنای باند را باید گسترش دهید.